mandag 22. oktober 2012

Kanotur 23.-25. August


Utsikten fra leirplassen på Holm
Etter kun en dag på skolebenken bar det rett ut på tur. Vi skulle padle i kano fra Amlabukta til Holm, rundt 6 km, hvor vi skulle ha leirplass. Turen varte i tre dager og på programmet sto blant annet kameratredning i kano, førstehjelp ved drukning og padleteknikk. Den andre dagen padlet vi til Tingastad for å gå en liten tur opp til Haukåsen. Nede på Tingastad står det en gammel oppgangssag som vi utforsket litt før det bar tilbake til leirplassen. Jeg ble litt nysgjerrig på historien bak denne oppgangssaga og bestemte meg for å finne ut litt mer om den.
Padling på fjorden 


God mat ble det også tid til







Oppgangssaga på Tingastad

En oppgangssag er en sag som blir drevet av vannkraft, den har et rett sagblad som går opp og ned. Og på grunn av den ble flere småbyer langs kysten velstående siden den økte trelasthandelen og deres mulighet til å eksportere trelast. Norge fikk sine første oppgangssager på 1500-tallet.  (Wikipedia, 2011)

Tingastad fikk sin første oppgangssag i 1658, men det er ikke den som står der den dag i dag. Det er en sag fra 1905, som skogvokteren Andreas Anderson Bøthun satte opp sammen med snekkeren Anders Haukås-Eide. Andreas Anderson Bøthun pakta Tingastad av bygdealmenningen. To av veggene, baksida og langsida som vendte mot vannhjulet ble kledd, mens de to andre var åpne, her tok de inn tømmeret og frakta ut ferdige bord. Sagramma ble også lagd av tre. På 1930-tallet ble saga skifta ut med en oppgangssag av jern med 9 sagblad. Tidligere hadde de hatt et undervannshjul, men nå ble saga utbygd med et overvannshjul som utnytta vannet bedre. På denne tida var det Per Bøthun, sønnen til Andreas Bøthun som drev saga. På slutten av 1940-tallet var det ikke lenger lønnsomt å drive saga på gamlemåten, ny teknologi utkonkurrerte oppgangssaga, så siden da har saga stått ubrukt. På 1980-tallet ble det planlagt å flytte saga til De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum, men de planene har ikke blitt realiserte. Den dag i dag er det Sogn Folkemuseum som har eiendomsretten på oppgangssaga på Tingastad. 
(Engesæter, 2001)
Oppgangssaga fra innsida 

Referanser:

Engesæter, A. (2001) Tingastadsaga [internett]Tilgjengelig fra: http://www.sffarkiv.no/sffbasar/default.asp?p=result&db=dbatlas_leks&art_id=191&spraak_id=1&ptype=single [lest 19.10.2012].

Wikipedia (2011) Oppgangssag [internett] Tilgjengelig fra: http://no.wikipedia.org/wiki/Oppgangssag [lest 19.10.2012]