mandag 9. desember 2013

Kameratsjekk i klatring

I uke 42 og 43 gikk turen til Frankrike, nærmere bestemt Correns. Her var det klatring som stod på programmet, det ble også tid til litt kulturell input. En ting som er veldig viktig ved klatring er å alltid ha en kameratsjekk før selve klatringa begynner. I dette innlegget vil jeg fokusere på nettopp dette.

Bilde: klatring.no


En kameratsjekk består av flere deler. Begge klatrerne skal sjekke hverandres seler, om de tatt på riktig og at alle spennene er låst. Her er det viktig å være klar over at seler er forskjellig konstruert. På enkelte seler må tauet tres tilbake over spennene for at de skal låses. Sjekk også at selen sitter stramt nok.
Selen tatt på riktig. Bilde: klatring.no


Den som skal sikre skal sjekke at klatreren har tredd innbindingstauet riktig og at knuten er riktig. Det vil si at innbindingstauet går parallelt med sentralløkka på selen. At det er en riktig åttetallsknute og at tauenden ikke er for kort eller for lang.

Åttetallsknute. Bilde: adrenaline.no
Klatreren skal sjekke at tauet er tredd riktig gjennom sikrerens taubrems, og at taubremsen er festet med en skrukarabiner, som er skrudd igjen, til sentralløkka på selen (Tronstad, 2005).

Når dette er gjort er det bare å begynne å klatre.

Referanser:
Adrenaline.no (2013) Tilgjengelig fra: http://adrenaline.no/ [Internett]Lastet ned: 09.12.2013
Klatring.no (2013) Tilgjengelig fra: http://klatring.no/ [Internett] Lastet ned: 09.12.2013
Tronstad, S. (2005) Innføring i klatring. Akilles, Oslo.




Veilederroller

9.-11. oktober hadde vi veiledertur, hvor vi var to stykker fra B3 som sammen hadde ansvar for en gruppe på tur, bestående av studenter fra B1 og B2. Vi gikk en rolig tur på fjellet i nærområdet til Sogndal. Fokuset vårt var på orientering, leirliv og mat på bål og i kokegrop. Når man som veileder har med en gruppe på tur er det forskjellige veilederroller man kan bruke. Jeg vil gå kort inn på de forskjellige rollene vi har i følge Priest og Gass (2005).
Nuken

Det er mange måter å veilede på, men i dette innlegget skal jeg fokusere på autokratisk, demokratisk og abdikratisk veilederrolle. Det er igjen to måter å gjennomføre hver av disse rollene på, og dette vil jeg gå kort inn på. 
Veilederne

Hvis du som veileder har en autokratisk rolle så vil det si at du enten bestemmer for gruppemedlemmene uten å argumentere for hvorfor eller du bestemmer og argumenterer for valgene dine. Med den demokratiske rollen så presenterer du et valg, men er åpen for modifikasjoner av dette valget eller du presenterer et problem hvor det søkes input i beslutningen som skal tas. Med den abdikratiske rollen legger du hele problemet fram og beslutningen blir tatt av gruppen eller gruppen finner selv problemet og tar beslutningen.

Hvilken rolle du påtar deg som veileder vil føre til utvikling eller i verste fall fravær av utvikling. Man må hele tiden se an gruppa, og hvilken kunnskap og kompetanse den har. I tillegg vil miljøet spille inn, hvis det er fare for sikkerheten vil dette gå utover hvilken rolle du påtar deg som veileder. Det er viktig som veileder at man klarer å lese situasjonen og se hvilken rolle som vil gi best resultater for hele gruppa (Priest og Gass, 2005)
Orientering av B1 og B2
I forhold til veilederturen vår, så skiftet vi litt på hvilken rolle vi påtok oss utifra situasjonen. På selve planleggingen hadde vi en demokratisk rolle, hvor vi allerede hadde planlagt hvor turen skulle gå og hvilke mål vi hadde for turen, men vi var åpne for innspill fra deltagerne. På begynnelsen av turen valgte vi en abdikratisk rolle hvor deltagerne fikk beskjed om hvor vi skulle også fikk de ansvaret for orienteringa dit. Dette gikk veldig bra den første dagen, men den andre dagen når vi skulle til leir 2, gikk det ikke like bra med orienteringa. Da valgte vi å gripe inn og førte en mer autokratisk rolle. Vi forklarte hvor vi var, hvor vi hadde gått feil og hvor vi måtte gå for å komme på rett vei igjen. Vi bestemte hva som måtte gjøres, men argumenterte også for dette. Dette viser at vi ofte må variere mellom rollene på en tur.

Referanser: 
Priest, S. og Gass, M.A. 82005) Effective Leadership in Adventure Programming. Human Kinetics, New Hampshire, USA.
Bilder: Kjerstine Mæhle Skjøtskift