søndag 4. november 2012

Gourmetmåltid ute i det fri

10.-12. oktober var vi med B3-studentene på veiledertur, de planla hvor turen gikk og dens innhold. Vi hadde leirplass like ved Helgasete alle dagene hvor fokuset var at vi skulle kose oss i gapahuk med masse bålfyring og god mat laget på bål og i kokegrop. Det ble også tid til en liten topptur på Solvornipa, 1031 moh, i strålende vær og med snø på toppen. Det var første gang jeg var med på å lage mat i kokegrop og det ble utrolig godt, så her kommer en liten oppskrift på hvordan det gjøres.


Å lage mat i kokegrop er i følge arkeologiske funn en nesten 4000 år gammel teknikk. Og det er ikke rart at den har overlevd så lenge når resultatet blir så godt. 
Det første man må gjøre er å grave et hull i bakken, størrelsen må man bestemme ut ifra hvor mye mat som skal tilberedes. Torven legges til side og brukes senere. Når man har et passe stort hull dekker man til bunnen med steiner og fyrer opp et stort bål oppå. Etter hvert legger man vekselvis steiner og ved, veden bør ikke være så altfor stor siden man skal få mest mulig effektiv varme. Når det har gått omtrent halvannen time fjerner man alt fra gropa bortsett fra steinene nederst. Maten legges ned på steinene og dekkes over av de andre steinene man har tatt ut. Det er viktig at det ikke ligger glør igjen i gropa for da kan maten svies. Til slutt legger man torva over. Kjøtt trenger omtrent 45 minutter per kilo. Kjøttet må surres inn med never, blader eller aluminiumsfolie før det legges i kokegropa. (Momrak og Vegge, 2010)



Dette var en oppskrift hentet fra boka Mat i det fri, selv erfarte jeg at vi ikke trengte å legge veden og steinene vekselvis i flere lag, det holdt med et lag. Vi lagde lammelår med hvitløk, rømme, sitron, salt og pepper. Det tok mellom 2,5 og 3 timer å steke et lammelår på 2,7 kg. Kjøttet ble veldig godt og mørt. Ved siden av hadde vi bakte poteter og andre grønnsaker som vi tilberedte på et bål ved siden av.



Referanser:
Momrak, P. og Vegge, Ø. (2010) Mat i det fri. Førde, Selja Forlag. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar