Sjusteinsovn
Den siste skoleturen i høst var en femdagers skogstur, to dager med hele klassa så tre dager i mindre grupper. Her ble det masse kos, bålfyring og god mat laget på forskjellige måter. Mat på bål, i kokegrop og i sjusteinsovn. Det ble også tid til skogsquiz, sagekonkurranse, demo på badstue, fakta om stjernetegn, diktlesing og smaksprøve på munkbrød. I sjusteinsovnen laget vi både boller og calzone, her kommer en oppskrift på hvordan ovnen kan lages.
Bilde fra lokus.no |
Navnet på ovnen kommer selvfølgelig fra antall steiner man trenger til å lage den. Den består av et fyrkammer og et stekekammer, for å bygge det trengs det to sidesteiner og en topphelle til hvert kammer. Ovnen kan bygges inntil en stor stein eller man kan finne en stor helle så man kan plassere ovnen hvor man vil. Stekehella bør være 3-7 cm tykk, hvis den er for tynn kan den sprekke på grunn av varmen. ( Momrak og Vegge, 2010)
Foto: Cathrine Amundsen |
Stekekammeret blir mest effektivt hvis det er lite, for å holde mest mulig på varmen kan man plassere en stein foran stekekammeret. Det er også lurt å tette igjen sprekker mellom steinene med små steiner, torv og mose.
Når ovnen er ferdigbygd kan man fyre opp i det nederste kammeret og vente på at det skal bli varmt nok til steking. Det sies at det skal være 230 grader når man kan holde hånda si inni kammeret i 8 sekunder. Eller man kan helle mel på stekehella, hvis det blir brunt i løpet av 10-20 sekunder er ovnen over 200 grader. (Momrak og Vegge, 2010)
Ut ifra egen erfaring er det lurt å la bålet brenne ned litt før man putter noe i stekekammeret, hvis ikke kan det fort bli litt for varmt. Bollene bør man også snu litt på underveis, hvis ikke blir de veldig godt stekt på en side og deigete på den andre siden. Ble et veldig godt resultat, både bollene og calzonene ble kjempegode og vi rakk ikke å bli sultne mellom måltidene på denne turen.
Referanser:
Momrak, P og Vegge, Ø. (2010). Mat i det fri. Førde, Selja Forlag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar