mandag 27. mai 2013

Fjellskitur på Hemsedalsfjellet

28. februar til 1. januar gikk vi på fjellski på Hemsedalsfjellet. Det ble en tur med mye vind, tåke og gnagsår, men de siste dagene titta sola endelig fram og det var en veldig fin tur. Vi sov i telt i fire netter og snøhule den siste natta.
I dette innlegget vil jeg forklare hvordan en snøhule kan lages.

Dårlig sikt og mye vind første dagen. Godt vær for øving på orientering som lærerne liker å si.

Ble litt bedre sikt i løpet av uka, her har tåka akkurat letta.




For å kunne bygge en snøhule trenger man en skavl som ikke er høyere enn 5 meter med tanke på skredfare. I tillegg bør man sjekke snødybden vertikalt og horisontalt for å være sikker på at det er stor nok plass til en snøhule. Først kan man begynne å grave inngangen, den bør ikke graves breiere enn skulderbredde, og la det være ca 0,5 meter med snø over til tak. Her graves det ca 1-1,5 meter inn, dette blir gangen og kuldegropa. Sovebrisken graves inn til en av sidene, høyere opp enn gangen. For at det skal gå raskere og lettere graves det en hjelpeinngang som går rett inn til sovebrisken, her kan snøen hives ut. Sovebrisken lages stor nok til antall personer som skal sove i snøhula. Taket formes som en kuppel, og mest mulig glatt for å unngå drypping om natta. (Horgen, 2010)

Har så vidt begynt på både hovedinngang, til høyre, og hjelpeinngang, til venstre.

Snøhula er ferdig!
Når snøhula er ferdig utgravd kan man tette igjen hjelpeinngangen helt. Hovedinngangen tettes igjen med snøblokker med unntak av en liten åpning for å komme inn og ut. Når alle har lagt seg inne i snøhula for natta, kan man tette igjen fra innsida så det ikke kommer snøføyk inn. Det er lurt å ha minst en spade på innsida av snøhula. Hvis snøen er veldig tettpakka kan man stikke en skistav gjennom veggen, den vil fungere som en luftekanal. (Horgen, 2010)





Litteraturliste:
Horgen, A. (2010) Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand, Høyskoleforlaget. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar