Primusfyring i telt
Etter påske var det tid for egenferd som vi i mindre grupper hadde planlagt sammen. Jeg gikk på fjellski i Tafjordfjella, nærmere bestemt fra Søre Hyrve til Verma. Turen tok ni dager og ble gjennomført sammen med fire andre fra klassa. Vi sov i telt i 7 netter og siste natta på hytte. Vi var veldig heldige med været og hadde kun en halv dag med dårlig sikt.
I løpet av alle vinterturene våre har det blitt mye primusfyring inne i teltet på grunn av for mye vind utenfor. Derfor har jeg valgt å skrive om bruk av primus i telt.
Såpebobler på toppen av Karitind |
Ved fyring av primus dannes det karbonmonoksid som kan føre til kullosforgiftning hvis vi får for mye av det i blodet vårt. På grunn av dette er det viktig å være forsiktig ved bruk av primus i telt, og det anbefales ikke å fyre inne i innerteltet hvor luftingen er for dårlig og i tillegg er det en brannfare.
Fyring inne i teltet bør skje i forteltet og med god avstand opp til teltduken. I tillegg anbefales det å forvarme primusen ute, hvis dette ikke er mulig på grunn av været bør det gjøres nede i kuldegropa. Det er viktig å passe på at det er godt med lufting og forteltet bør plasseres lengst bort fra der vinden kommer fra så avgassene ikke blir fraktet inn i innerteltet. (Horgen, 2010)
I så fint vær fyrte vi ute. |
Ved smelting av snø er det lurt å la det være igjen litt varmt vann i kjelen når det puttes i ny snø. Dette for å unngå unødvendige mengder med avgass, fyring med kald kjele øker produksjonen av avgasser. I tillegg er det lurt å fyre med lokk for å bruke mindre drivstoff og unngå vanndamp inne i teltet. (Horgen, 2010)
En type primus som vi bruker. Bilde: google.no |
Vi erfarte på turen at det var lurt å helle det kokende vannet over på termoser utenfor teltet for å unngå vanndamp. I tillegg er det viktig på vinterstid hvor man ikke har tilgang på vann å beregne god tid til snøsmelting på morgenen. Og ha alltid med to brennere/primuser, man vet aldri når noe blir ødelagt.
Litteraturliste:
Horgen, A. (2010) Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand, Høyskoleforlaget.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar