fredag 31. mai 2013

Søk med søkestang

Fra 12. til 13. februar var vi på tur til Vigdalen. Her var hovedfokuset veivalg på topptur og søking i skred. Den første dagen gikk vi inn til leirplassen. Etter å ha rigget oss til og fått litt mat i magen lagde vi til skredområde. Vi delte oss inn i to grupper som lagde skredscenarioer til hverandre. Vi øvde både på å bruke sender/mottaker og gå på søkelinje med søkestang. På kvelden koste vi oss med bål og gode kyllinggryter til middag.

Middagslaging på stubbe.
Dag 2 var det tid for topptur. Vi begynte med gruppesjekk av sender/mottaker. På vei oppover og nedover diskuterte vi veivalg og vi gravde ECT test. I dette innlegget vil jeg forklare hvordan man søker i et skred uten sender/mottaker.

Utsikt fra toppen.

Når man kommer til et skredområde er det først viktig å tenke på sikkerheten, om det kan gå et skred til over samme område. Når vi med sikkerhet vet at det ikke kan gå nye skred kan vi gå inn og begynne med overflatesøk. Her skal man gå over hele skredområdet og søke i overflaten, se etter ski, votter, staver og lignende. Ved funn søker man med søkestanga i området rundt funnet, ting som staver og ski skal dras i for å sjekke om den skredtatte sitter fast til det. Det er viktig at tingene blir satt tilbake på samme sted de ble dratt opp fra. Under overflatesøk skal man også sjekke steder hvor det er sannsynlig at en person ligger, som for eksempel i bakevjen til en stein. (Landrø, 2007)

Søkelinje                                                             Bilde: Google.no


Hvis overflatesøket ikke fører til funn må man fortsette med grovsøk. Da stiller man seg opp på en linje nederst i skredet, avstanden mellom personene skal være fingertupp mot fingertupp. Her er en person som står ytterst leder og sier søk når alle er klare til å søke. Først søkes det med søkestanga vertikalt ned rett foran føttene, maks 2 meter ned. Andre søk er ut mot en side, maks 2 meter. Tredje søk er ut til den andre siden. Når du har søkt på de tre punktene legger du søkestanga skrått inntil skulderen så lederen ser at du er ferdig. Når alle er ferdige roper lederen søk, alle flytter seg et skritt fram og søker i tre nye punkter. Ved funn ropes det funn og noen med spade kommer for å grave. (Landrø, 2007)

Litteraturliste:

Landrø, M. (2007) Skredfare. Sbøskred, risiko, redning. (2. utgave) Oslo, Fri Flyt AS.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar